Luontoystävällistä mökkeilyä

Suomi on yli puolen miljoonan mökin maa. Mökit sijaitsevat usein vesistöjen äärellä, ja mitä pienempi vesistö, sitä herkempi se on, ja sitä paremmin on pidettävä huolta jätevesistä. Perheeni mökki, kuten monet muutkin, on hyvin askeettinen; saamme sähkön aurinkopaneeleista, juomaveden kaivosta, ja vesikäymälän sijaan käytämme kuivakäymälää. On helppo ajatella, että tällainen askeettinen elämä on hyvin ekologinen tapa viettää kesää, mutta todellisuudessa ekovirheitä voi sattua meille kaikille. Onneksi niihin voi helposti kuitenkin vaikuttaa!

(Kuva Scott Murdoch Burstista)

Tässä blogipostissa haluan tutustua siihen, mitä ympäristövaikutuksia erilaisilla pesu- ja puhdistusaineiden kemikaaleilla on, ja miten mökillä voi helposti elää ekologisemmin.

Pesuaineiden kemikaaleja

Pesuaineissa on vaikka mitä kemikaaleja, joista monet ovat enemmän tai vähemmän haitallisia ympäristölle yksittäisinä, sekä yhdessä muiden ainesosien kanssa. Kemikaalien yhteisvaikutuksia ei useimmissa tapauksissa edes tiedetä. Ne voivat olla akuutisti myrkyllisiä, häiritä elintoimintoja sekä lajien lisääntymistä. Yhdisteet voivat kertyä vesieliöiden kudoksiin ja siten ihmisetkin voivat altistua niille syödessämme esim. kaloja. Kunnes kemikaalien ympäristövaikutuksia tutkitaan tarkemmin, kannattaa niiden kanssa olla varovainen. On siis syytä kiinnittää huomiota siihen, millaisia pesuaineita käytät ja mihin jätevedet päätyvät mökillä. (Pidä saaristo siistinä ry N.d.)

Pesuaineissa, kuten tiskiaineissa, on fosfaatteja, jotka ovat ravinteita. Nämä ravinteet aiheuttavat leväkukintoja, eli rehevöitymistä mikä on suomen vesistöissä suuri ongelma, jolla voi olla tuhoisat seuraukset vesistöjemme ekosysteemeille. Liialliset ravinteet saavat kasviplanktonin kukoistamaan, jolloin vesi samenee, vesikasvit lisääntyvät ja rannat kasvavat umpeen. Särkikalat lisääntyvät, hapen määrä vedessä vähenee, vesieliöt kuolevat ja meidän ihmisten on myös varottava sinilevää. (BMOL ry n.d.)

Astianpesuaineet sisältävät pinta-aktiivisia aineita, jotka poistavat likaa ja rasvaa pinnoilta. Nämä voivat muun muassa vaurioittaa kalojen elintärkeää limakerrosta tehden niistä haavoittuvaisia parasiiteille ja bakteeri-infektioille. Pinta-aktiiviset aineet ovat myrkyllisiä vesieliöille, ympäristössä hyvin hitaasti hajoavia, tai pysyviä, ja voivat hajotessaan luoda jopa myrkyllisempiä sivutuotteita. (Hill 2018)

Natriumlauryylisulfaattia löytyy monesta pesuaineesta koska sen vaahtoamisominaisuuden avulla se poistaa rasvaa. Sitä löytyy astianpesuaineesta, mutta myös henkilökohtaisista hygieniatuotteista kuten shampoosta ja hoitoaineestakin. Onneksi se ei ole biokertyvä eikä myöskään pysyvä, mutta sen tiedetään olevan myrkyllinen vesieliöille. (Peltier 2019)

Jätevesi - miten toimia ekologisemmin

Monet mökit ovat kantoveden varassa eli jätevettä ei synny kovinkaan paljon. Siitä huolimatta pieniä jätevesimääriä ei kuitenkaan tule päästää vesistöihin ilman maakerrosten läpi suodatusta! Jätevedet voidaan johtaa jonkinlaisen yksinkertaisen maaperäkäsittelyn (esimerkiksi kivipesän tai imeytyskaivon) kautta takaisin luontoon (Jätevesiopas n.d.)

Tiskit

Astiat kannattaa pestä kuivalla maalla. Pesuveden voi kaataa maahan, jolloin ravinteet ja haitalliset aineet suodattuvat maakerroksen läpi. Jätä ruoanjämätkin kuivalle maalle, sillä kaikki orgaaninen aines voi aina rehevöittää vesistöä. Käytä ympäristöystävällistä astianpesuainetta ja annostele sitä oikein.

Peseytyminen

Vaikka hiustenpesu järvessä tai meressä onkin joskus ollut osa kesänviettoa, niin se ei ole kovin ekologista. Älä siis peseydy järvessä tai meressä saippuan tai shampoon kanssa. Vaikka käyttäisit biohajoavaa pesuainetta, älä siltikään peseydy suoraan vesistössä, sillä vaikka biohajoava tarkoittaa, että pesuaine hajoaa ympäristössä, siinä voi kestää kauan, ja sillä aikaa aine voi vahingoittaa vedeneläviä. Joissain aineissa biohajoamiseen tarvitaan maaperän bakteereja, joita ei ole vesistöissä! (Pidä saaristo siistinä ry. N.d.)

Ennen veteen menoa muista myös pestä iholtasi muut aineet shampoon lisäksi, kuten deodorantti, aurinkorasva ja meikki. Luonnonkosmetiikkakaan ei kuulu luontoon, ja ne tulisi pestä pois ennen uimaan menoa pesutilassa, jossa vesi johdetaan suodattumaan asianmukaisesti maakerrosten läpi. Alla vielä muutama vinkki!

  • Vältä tuotteita, jotka sisältävät hajusteita ja antibakteerisia aineita.
  • Nestemäisissä pesuaineissa on yleensä aina enemmän säilöntäaineita, sillä bakteerit tykkäävät vedestä. Suosi siis palasaippuaa!
  • Älä käytä muovirakeita sisältäviä kosmetiikkatuotteita (kuten hammastahnoja tai kuorintavoiteita).

Vedenpuhdistus maakerrostenläpi (kuten myös esim. imeytyskentän läpi) perustuu maaperässä olevaan biologiseen toimintaan. Bakteerit käyttävät pesuveden ravinteita ravintonaan. Öljyt, maalit ja liuottimet ja muut kemikaalit, kuten kodin putkimies ja vahvat pesuaineet, tappavat jätevettä puhdistavat bakteerit sekä pieneliöt, ja kestää aikaa, kunnes ne toipuvat, ja imeytyskenttä toimii taas lainsäädännön mukaisella tavalla. Vahvat kemikaalit on vietävä vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. (Jätevesiopas n.d.)

Siivous

Monesti pesu- ja puhdistusaineiden liiallinen käyttö on turhaa, koska lian voi helposti poistaa pelkällä hankauksella ja käyttämällä paljon vettä. Jos muistaa siivota usein niin pinttynyttä likaa ei synny, eikä tarvitse turvautua vahvoihin kemikaaleihin. Jos ja kun tarvitset pesuainetta, valitse ympäristömerkitty (esim. Joutsenmerkki), fosfaatiton pesuaine. Huomioi myös, että pesuaineissa käytetyt hajusteet, väriaineet ja desinfiointiaineissa käytetyt kemikaalit ovat ympäristölle haitallisia. (Pidä saaristo siistinä ry. N.d.)

Ekologisempia vaihtoehtoja

Tiesitkö, että puhdistukseen soveltuvia tuotteita löydät ruokakaapistasi! Etikalla, suolalla, ruokasoodalla ja sitruunalla pääsee jo hyvin pitkälle, kunhan vaan tietää miten niitä käyttää ja mihin. Netistä löytyy paljon neuvoja! Tästä linkistä löytyy ohjeita, joiden avulla pääset hyvin alkuun.

Jos et ole tee-se-itse ihminen, niin kaupasta löytyy monia erilaisia ekologisia tuotteita. Kuten aiemmin jo mainitsinkin, kannattaa valita pesuaineita, jotka sisältävät mahdollisimman vähän fosfaattia. Markkinoille on tulossa enemmän ja enemmän ekologiseksi leimattuja tuotteita. Kannattaa olla varuillaan viherpesusta, sillä sitäkin tapahtuu. Suomen ympäristökeskus suosittelee mäntysaippuaa, etikkaa sekä joutsenmerkittyjä tuotteita ”Itämeren suojeluvinkit” lehtisessään.

Tässä muutama loppuvinkki ekologiseen mökkeilyyn:

• Älä päästä jätettä tai jätevesiä vesistöihin
• Vie vahvat kemikaalit ja muut vaaralliset jätteet asianmukaiseen lajittelupisteeseen
• Älä pese mitään esim. mattoja, tiskejä, hiuksiasi jne. suoraan vesistössä
• Suosi kuivakäymälää, näin vältyt jätevesiltä
• Suosi ympäristömerkittyjä, biohajovia ja fosfaatittomia pesuaineita rehevöitymisriskin takia

Rehevöityminen ja muut ympäristövaikutukset koskettavat monen suomalaisen mökkeilyä. Se on vain yksi monista ongelmista, johon meidän kaikkien tulisi kiinnittää huomiota mökeillämme. Tekemällä valistuneempia, luontoystävällisempiä valintoja siitä, millaisia pesuaineita käytämme ja huolehtimalla, että jätevetemme puhdistuvat asianmukaisesti ennen vesistöihin pääsyä, voimme tehdä mökkeilystä ekologisempaa. Tällä tavoin vaalimme terveyttämme, mökkiemme ympäröivää ekosysteemiä ja sen monimuotoisuutta. Näin voimme yhdessä pitää huolta koko suomenkin luonnosta.

Lue lisää!

Suomen ympäristökeskus, SYKE, on luonut oppaan nimeltä ”Itämeren suojeluvinkit” josta voit saada lisää ideoita luontoystävällisemmästä elämästä.

Tästä linkistä pääset artikkeliin jossa kerrotaan, miten valita hyvä siivoussaippua!

Tästä lisäinspiraatioita ekologisesta mökkeilystä!

Tästä ekologisempien pesuaineiden vertailua!

Tarkista tästä, onko kiinteistösi jätevesijärjestelmä ajan tasalla uuden lainsäädännön kanssa?

Lähteet:

BMOL ry. N.d. Rehevöityminen. Luettu 26.2.2020 https://peda.net/yhdistykset/bmol-ry/oppimateriaalit/eyy/yhteinen_ymparisto/rehev%C3%B6ityminen

Hill, C. 2018. Environmental Impacts of Detergent. Päivitetty 5.12.2018. Luettu 6.2.2020. https://sciencing.com/environmental-impacts-of-detergent-5135590.html

Jätevesiopas. N.d. Imeyttämön käyttö- ja huolto-ohje. Luettu 23.7.2020. https://vesiensuojelu.fi/jatevesi/asukkaan-tehtavat/hoito-ja-huolto/kaytto-ja-huolto-ohjeet/maahan-imeytys/

Jätevesiopas. N.d. Pienten jätevesimäärien johtaminen. Luettu 23.7.2020. https://vesiensuojelu.fi/jatevesi/jateveden-kasittely/kaymala-ja-pesuvedet-erikseen/pienet-pesuvedet/

Peltier, K. 2019. All About Sodium Lauryl Sulfate. Päivitetty 14.11.2019. Luettu 6.2.2020. https://www.thespruce.com/sodium-lauryl-sulfate-how-its-used-1707031

Pidä Saaristo Siistinä ry. n.d. Pesuaineet kuormittavat vesistöjä. Luettu 23.7.2020. https://www.pidasaaristosiistina.fi/ymparistotietoa/rehevoityminen/tiskaus_siivous_ja_peseytyminen

Tilastokeskus. 2019. Kesämökit 2018. Päivitetty 21.5.2019. Luettu 5.2.2020. https://www.stat.fi/til/rakke/2018/rakke_2018_2019-05-21_kat_001_fi.html